Domov > Regionálne súťaže

26.05.2008 | Basketland | Basketland n.f. - BL Streetball

Handlovský streetball

Cez víkend odštartovala v Handlovej „Basketland Streetball tour 08“

V sobotu 24.5. odštartoval tretí ročník Streetball Tour. Prvým turnajom v sérii bol Handlovský streetball, ktorý otvoril na novom ihrisku v rámci ZŠ na Mierovom námestí, na krásnych luxusných košoch (plexisklové dosky na dvoch z nich, odpružené konštrukcie) primátor mesta Handlová Rudolf Podoba. „Myslím si, že myšlienka, ktorá rezonuje na Slovensku, a to prinavrátiť mládež na ihriská, je skutočne úžasná. A vidíte - troška vôle, troška finančných prostriedkov, a vyrastie takýto pekný športový stánok na Základnej škole, ktorá sa venuje basketballu. A potom sa pozrieť na ihrisko a vidieť tu 40 streetballových teamov hrať, mať tu 200 návštevníkov... Medzi nami sa prechádzajú extraligoví tréneri a hráči, z Handlovej či Prievidze... A to sú tie príklady, ktoré deti priťahujú. Každá veková skladba má svoje priority – mladí sa chcú baviť, chcú športovať, súťažiť, chcú vidieť vzory... A toto je tá hlavná vec, ktorá nás k tomu vedie. A ešte by som rád spomenul, že nekončíme len pri tomto ihrisku – už dnes máme projekt aj finančné prostriedky pre ďalšie ihrisko na inej ZŠ, tentokrát orientované na futbal..“

Prvého streetballu v tour sa zúčastnilo dovedna 42 teamov. Najzastúpenejšou kategóriou bola kategória Nadácie SLSP „ZŠ Mix“, kde o víťazstvo a vecné ceny bojovalo 26 družstiev. Podkošové súboje napokon najlepšie zvládlo družstvo "K.O. team" (kapitán - Róbert Šturcel, Martin Melíšek, Vladimír Kňaz, Viktor Juríček) zo ZŠ Sama Chalupku v Prievidzi. V „AND1 category“ (chlapci ročník 1989 a mladší) dominovalo domáce družstvo „Okolo pol jednej“ (v zložení Tibor Jány, Martin Matiaš, Peter Fullajtár), ktorí vo finále porazili team z Martina.
Za zmienku stojí spomenúť aj najstaršieho účastníka, 57-ročného pána Jozefa Chrenku z tímu Ivana, ktorý vo voľnej kategórii OPEN MIX obsadil pekné druhé miesto za prievidzkým družtvom Family a aj vo svojom veku pobavil divákom krásnymi basketbalovými fintami a myšlienkami.

Hlavná kategória mužov, „NIKE category“ ponúkla krásne súboje. Semifinále ponúklo konfrontáciu pouličného streetballu s ligovým basketbalom. Prebojovali sa doň totiž dva čisto streetballové teamy – „Ballers“ a „Above the Rim“, a dva basketballové („ligové“) teamy – „Skúsime vybaviť“ a „All in“. Aj vďaka zohratosti sa basketballistom darilo viac, nakoľko streetballisti len ťažko ukazovali svoje individuálne zručnosti na šmykľavom povrchu, a tak rozhodovali presné prihrávky či clony. Extraligové finále hlavnej kategórie (Ondrej Haviar, Peter Pipíška – MBK Handlová, Martin Tragor a Roman Vido) i s reprezentačnou účasťou (Gabriel Szalay) napokon vyhral team "Skúsime vybaviť" (Gabriel Szalay, Martin Binovský, Jozef Vojtek). Diváci si pri tomto zápase určite prišli na svoje, nakoľko bol zápas plný alley-oop-ov, smečov, únikov. Kamaráti z „Above the Rim“ vrátili kamarátom z „Ballers“ prehru zo základnej skupiny a tešili sa tak z tretieho miesta.

Bohato obsadené boli aj sprievodné súťaže – čoraz populárnejšej súťaže v trestných hodoch sa zúčastnilo vyše 80 hráčov. Vo finále sa stretol jedenásťročný David Tinus (ZŠ kategória) a dvadsaťdvaročný extraligový hráč Ondrej Haviar. Mladý basketbalista David sa však nenechal zastrašiť a disciplínu napokon presným hodom už v prvom kole finále vyhral. V streľbe spoza trojkového oblúka dominoval Jozef „Stench“ Škuta. V súťaži „fintičiek“ „AND1 1 on 1“ súťažili iba hráči kategórie ZŠ (zvyšok sa ich asi bál ;) ) – najviac divákov zaujal a z ceny sa tešil hráč Marek Adamec. „AND1 slam dunk contest“, teda súťaž v smečovaní, vyhral domáci extraligista Peter Pipíška.

Prvé teamy v postupových kategóriách postúpili do finále tour, ktoré sa koná 12. júla v Ružomberku. Ďalšie boje o postup sa uskutočnia už nasledujúcu sobotu, 31. mája v Piešťanoch na Gymnáziu Pierra de Coubertine. Kto by nemohol prísť ani sem, bude mať ešte dve možnosti - 7. júna MONDO cup v Ružinove – v areáli netradičných športov alebo 21. júna v Malackách v Zámockom parku.

Druhý ročník Handlovského streetballu sa skutočne vydaril, dokonca aj počasie prialo, guláš pre hráčov rozvoniaval a tóny hudby dokresľovali atmosféru kvalitného podujatia, kde sa postretávalo mnoho talentov spod košov. Ako povedal aj kapitán extraligistov Hadlovvej Ľudovít Smačko: „Prišiel som sem dnes kvôli tomu, že sa to tu točí okolo basketballu. Som veľmi rád, že sa tu stretlo toľko mladých talentovaných detí, aj starších ľudí a že majú kde hrať – lebo o tom to je. Myslím si, že je to super vec, najmä že sa zapojilo toľko mladých. Taktiež som tu stretol množstvo kamarátov, tak som ich sem prišiel aspoň trošku podporiť.“ Dúfajme, že aj ostatné zastávky tour budú rovnako vydarené ako jeho štart. A - keďže sa do akcií a podporovania zapája toľko šikovných ľudí - veríme že áno.


Výsledky z Handlovej :
“Kategória Nádácie SLSP
- MIX ZŠ
1.) K.O. Team
2.) Palimpex
3.) J.A.M.

„AND1 category“ - chlapci 16-19
1.) Okolo pol jednej
2.) Martinské strely
3.) Retro – S

„NIKE category“ - muži
1.) Skúsime vybaviť
2.) All in
3.) Above the rim

„OPEN MIX category “– voľná kategória
1.) Family
2.) Ivana
3.) NP

Sprievodné súťaže:
AND1 1 on 1 – Marek Adamec
AND1 slam dunk contest – Peťo Pipíška
Streľba trestných hodov – David Tinus
Streľba trojek – Jozef Škunta


 


spankbang