Domov > Regionálne súťaže

09.12.2008 | Denník Šport | Basket portál - Slováci v zahraničí

Zvládli nedeľný vrchol

TÝŽDEŇ SILVIE BEDUOVEJ-JANOŠTINOVEJ, opory francúzskeho tímu Challes-les-Eaux Basket

"Všetko naše úsilie v minulom týždni smerovalo k dôležitému nedeľnému súboju proti Lattesu Montpellier," skonštatovala pre nás Slovenka Silvia Beduová-Janoštinová (1978/193), podkošová opora francúzskeho družstva Challes-les-Eaux Basket, v ktorom táto rodáčka z Banskej Bystrice hrala už aj v sezóne 2005/06. "Víťazstvom 73:68 po dvojnásobnom predĺžení nad týmto euroligovým tímom sme splnili náš hlavný cieľ uplynulého týždňa. V ňom sme zohrali iba jediný zápas, čo je pre nás nevšedné, lebo doteraz vždy v strede týždňa sme absolvovali aj jeden súboji v Európskom pohári FIBA. V ňom sme sa prebojovali do šestnásťfinále, kde nastúpime už teraz vo štvrtok doma proti aténskemu tímu Ravenna Esperides. Odveta je na programe o týždeň v Grécku. Samozrejme, viem, že v nedeľu sme hrali proti súperovi, ktorý je v D-skupine Európskej ligy takisto ako Maxima Broker Košice. Výsledky i hru dievčat v slovenskom majstrovskom klube pozorne sledujem, dokonca som v televízii videla aj ich posledný domáci zápas proti Schiu. Je v ňom viacero mojich bývalých spoluhráčok z klubu či reprezentácie, napríklad Daniela Číkošová a Alena Kováčová," pridala bývalá hráčka iných francúzskych tímov Bourges Basket (2000 – 2002), Reims (2002 – 2005) a USO Mondeville (2006/07).

V základnej päťke Challes-les-Eaux Basket nastúpila v nedeľu okrem Janoštinovej aj druhá Slovenka v tíme Martina Gyurcsiová-Luptáková. Obe tam patria medzi kľúčové hráčky. "Cieľ vedenia klubu je jednoznačný – umiestenie v prvej štvorke po 26-kolovej základnej časti. Teraz, presne v jej polovici, sme tretie s bilanciou 9 – 4. Pred štvrtým Valenciennes máme jednobodový náskok a práve pod jeho košmi zohráme 20. decembra náš posledný súťažný zápas v tomto roku. Ešte predtým však hostíme doma desiaty Arras. S mojimi výkonmi som celkom spokojná, odohrám si vždy ,svoje'. Na ihrisku strávim v každom zápase vyše 30 minút a strelím priemerne 13 – 14 bodov," vystavila si Silvia krátku terajšiu vizitku.

Ešte pridajme, že o desať rokov mladšia sestra inej výbornej basketbalistky Anny Kotočovej má v zbierke aj dva tituly v Európskej lige v drese Ružomberka – v roku 1999 triumfovala v Brne a o rok neskôr v Ružomberku. Trikrát štartovala v reprezentácii na ME (Maďarsko 1997 – striebro, Česko 1995, Poľsko 1999) a ako juniorka získala s tímom Slovenska striebro na ME 1996 v Žiline a bronz na MS 1997 v Brazílii.

(rak)


 


spankbang