Domov > Regionálne súťaže

04.01.2009 | Denník Šport | Basket portál - Reprezentacie

Aj Slovensko spozná súpera

Európsky šampionát basketbalistiek, ktorý sa má uskutočniť 7. – 20. júna tohto roku v Lotyšsku, ešte nepozná všetkých 16 účastníkov. Našťastie, medzi štrnástimi kvalifikovanými krajinami je aj Slovensko, ktoré v lete minulého roka úspešne zvládlo kvalifikáciu. Na záverečný turnaj ME sa vrátilo po absenciách v rokoch 2005 a 2007.

Slovenky, ktorých trénerkou je od jari minulého roka Američanka Pokey Chatmanová, však ešte nevedia mená všetkých troch súperov v základnej A-skupine v meste Liepaja. Od októbrového žrebu v Rige je známe, že Slovenky nastúpia 8. júna proti Česku (7. na OH v Pekingu) a o deň neskôr proti Španielsku (5. na Hrách XXIX. olympiády). "Je to veľmi nepriaznivý žreb, boli tam aj ľahšie možnosti. Ale určite budeme bojovať," komentovala vtedy výsledok žrebu Pokey Chatmanová. Jej zverenky čaká vstup do šampionátu už 7. júna so súperom, ktorého spoznajú v najbližších dňoch.

V nedeľu sa začne totiž dodatková kvalifikácia za účasti šiestich krajín. Z nich dve sa prebojujú na júnové ME. Slovenky môžu teda "hľadať" prvého súpera medzi Bulharskom, Ukrajinou, Nemeckom (to sú účastníci trojčlennej A-skupiny), Chorvátskom, Belgickom a Talianskom (tvoria B-skupinu). Systém tejto dodatkovej kvalifikácie je jednoduchý. Družstvá si v trojčlenných skupinách spôsobom doma – vonku zmerajú sily a dvaja víťazi postúpia do Lotyšska. Žreb určí, v ktorej skupine budú v júni potom hrať.



PROGRAM DODATKOVEJ KVALIFIKÁCIE – 4. januára: Bulharsko – Ukrajina, Chorvátsko – Belgicko, 7. januára: Ukrajina – Nemecko, Belgicko – Taliansko, 10. januára: Nemecko – Bulharsko, Taliansko – Chorvátsko, 13. januára: Ukrajina – Bulharsko, Belgicko – Chorvátsko, 16. januára: Nemecko – Ukrajina, Taliansko – Belgicko, 19. januára: Bulharsko – Nemecko, Chorvátsko – Taliansko.

Práve dodatková kvalifikácia, ako aj zápasy štvorice Bosna/Hercegovina, Fínsko, Veľká Británia a Rumunsko v tom istom čase o záchranu v A-kategórii ME, sú príčinou terajšej prestávky v európskych súťažiach, ako aj v takmer každej národnej lige v krajinách starého kontinentu. Slovenská extraliga bude pokračovať 21. januára. Na budúci týždeň od pondelka večera, ako nám potvrdil včera manažér reprezentácie Ivan Benninghaus, budú mať basketbalistky Slovenska prípravu v Nitre. Má na ňu prísť 18 hráčok. Vo štvrtok 8. januára zohrá Slovensko pod Zoborom medzištátny zápas proti Poľsku a v sobotu 10. januára si zmeria sily s Dinamom Moskva.



SKUPINY ME 2009

A-SKUPINA (Liepaja): SLOVENSKO, Česko, Španielsko a postupujúci z dodatkovej kvalifikácie.

B-SKUPINA (Liepaja): Grécko, Maďarsko, Lotyšsko, Poľsko.

C-SKUPINA (Valmiera): Litva, Rusko, Turecko, Srbsko.

D-SKUPINA (Valmiera): Bielorusko, Francúzsko, Izrael, postupujúci z dodatkovej kvalifikácie.



PRVÉ TRI DRUŽSTVÁ z každej skupiny (súboje v nich 7. – 9. júna) postúpia do dvanásťčlennej "osemfinálovej" fázy už v Rige, kde sa bude hrať vo dvoch nových šesťčlenných skupinách (11. – 16. júna). Potom vyvrcholí šampionát klasickým štvrťfinále (17. a 18. júna), semifinále (19. júna) a zápasmi najlepšej osmičky (20. júna) o titul, 3., 5. a 7. miesto.

(tg)


 


spankbang