Domov > Regionálne súťaže

06.02.2009 | Denník Šport | Basket portál - Slováci v zahraničí

Brno vypadlo, ale Žirková zažiarila

Dva ruské (Spartak Moskovská oblasť, UMMC Jekaterinburg), dva španielske (Ros Casares Valencia, Halcon Avenida Salamanca) a dva maďarské kluby (MKB Euroleasing Šopron, MiZo Pécs 2010), jeden francúzsky (Basket Bourges) a takisto jeden turecký (Fenerbahce Istanbul) sa dostali do štvrťfinále play-off Európskej ligy basketbalistiek 2008/09.

Polovica z postupujúcich bola známa už minulý týždeň, keď svoje vcelku úspešné účinkovanie v tejto najvýznamnejšej klubovej ženskej európskej súťaži pod košmi skončil slovenský majster Maxima Broker Košice. V osemfinále ho zastavila, ako je známe, španielska Valencia (na víťazstvá 2:0). Takisto už dva zápasy rozhodli o postupe Pécsu v súboji s Umanou Reyer Benátky, Jekaterinburgu v súperení s TEO Vilnius a Spartaka Moskovská oblasť (víťaz 2007, 2008) v meraní síl s USK Praha.

Štyri ďalšie kolektívy sa mohli radovať až po skončení tretích zápasov osemfinále play-off v stredu večer. Veľká dráma bola v španielskej Salamance, kde zhorel moskovský CSKA. Vedúci tím najvyššej ruskej súťaže (terajšia bilancia 11 víťazstiev, nijaká prehra) s viacerými hviezdami svetového basketbalu mal v úmysle prelomiť hegemóniu "podmoskovského" Spartaka nielen doma, ale aj v eurolige. V nej však doplatil na priemerné vystúpenie v základnej skupine, kde utrpel aj kontumačnú prehru v čase, keď ohlásil, neskôr odvolaný, finančný krach. Išiel do play-off z nižšej pozície ako Salamanca, preto hral pod jej košmi teraz rozhodujúci zápas, ktorý v dvojnásobnom predĺžení prehral. Môže len spomínať, že ešte ako VBM-SGAU Samara bol v roku 2005 víťazom euroligy.

Striebornú pozíciu z vlaňajška neobháji Gambrinus SIKA Brno, ktorý sa do osmičky najlepších nedostal po siedmich rokoch. V Bourges český majster predvčerom viedol v 34. min 61:53, ale záver zápasu nezvládol. Nás môže tešiť, že po zranení opäť zažiarila najlepšia slovenská basketbalistka Zuzana Žirková (v českom denníku Sport ju pochválil aj tréner Jan Bobrovský), ktorá bola ako striedajúca hráčka najúspešnejšia strelkyňa a znova veľká opora svojho tímu.



STREDAJŠIE VÝSLEDKY

Fenerbahce Istanbul - Lotos PKO BP Gdynia 79:76 (34:39, 63:63) po predĺžení, konečný stav série 2:1.

MBK Euroleasing Šopron - Wisla Can-Pack Krakov 79:70 (39:30), konečný stav série 2:1.

Basket Bourges - Gambrinus SIKA Brno (Žirková 19 bodov, dvojky 6/5, 24 min, 6 doskokov) 67:62 (35:35), konečný stav série 2:1.

Halcon Avenida Salamanca - CSKA Moskva 83:74 (30:42, 62:62, 68:68) po dvoch predĺženiach, konečný stav série 2:1.



ŠTVRŤFINÁLE PLAY-OFF

17. FEBRUÁRA: Halcon Avenida Salamanca – MiZo Pécs 2010, UMMC Jekaterinburg – Fenerbahce Istanbul, Spartak Moskovská oblasť – Ros Casares Valencia, Basket Bourges – MKB Euroleasing Šopron.

HRÁ SA na dve víťazstvá, odvety budú 20. februára, prípadné tretie zápasy 25. februára.

(tg)


 


spankbang