Domov > Regionálne súťaže

06.02.2009 | Denník Šport | Basket portál - Slováci v zahraničí

Možno o dva mesiace

(Na linke BRATISLAVA – PROSTĚJOV)

Dovedna iba 43 odohraných minút v sezóne 2008/09 sa mračí pri mene Slováka Richarda Leška, vlaňajšej posily českého mužstva BK Prostějov. Stopku ukázal priebojnému basketbalistovi roztrhnutý predný krížny väz v pravom kolene. Stalo sa tak 18. októbra už v 2. minúte len jeho tretieho stretnutia v českej najvyššej súťaži pod košmi Kolína. "S protihráčom sme sa zrazili vo vzduchu a zle som dopadol," oporný stĺp slovenskej reprezentácie aj teraz jasne opisoval smutnú chvíľku. "A keď som sa dozvedel diagnózu, vedel som, že sezóna je v háji..."

Pred dvoma rokmi mal mamutí podiel na historickom triumfe košickej Slávie TU v extralige basketbalistov. Vlani v drese Soproni Ördögök patril medzi najlepších strelcov i hráčov maďarskej ligy. Protějov mohol (mal) byť prestupnou stanicou na jeho štreke do ešte kvalitnejšieho európskeho družstva.

"Po novembrovej artroskopii som prežíval peklo – bolesti, horúčky, opuchy," nebol by to však Leško, americkou basketbalovou školou zocelený muž, ktorý na ihrisku zvykne vypľuť dušu, aby nezaťal zuby. "Pomohlo by mi, keby som sa začal ľutovať? Veď posilňovaním a rehabilitáciou, ktorej sa teraz venujem aj päť hodín denne, sa môže koleno ešte viac zoceliť. Len sa to hrozne vlečie..."

Zmluvu v Prostějove má len do leta, čo potom? "Potrebujem mať hlavne koleno v poriadku a získať späť formu. O dva mesiace by som sa mohol rozbehnúť," odhaduje čiernovlasý Košičan. "Nebránim sa zotrvaniu v Prostějove, ani odchodu odtiaľ, ale len do súťaže, ktorá je približne takisto kvalitná ako česká. Čiže napríklad do Poľska alebo znova do Maďarska."



RICHARD LEŠKO

* NARODENÝ: 21.februára 1981 v Košiciach

* MIERY: 204 cm/100 kg

* TRETÍ NAJLEPŠÍ BASKETBALISTA SLOVENSKA 2008 podľa výsledkov oficiálnej ankety SBA

* V EURÓPE hral za Sláviu TU Košice, Soproni Ördögök a BK Prostějov

* V LETE 2006 trénoval s A-tímom Chicaga Bulls

(rak)


 


spankbang