Domov > Regionálne súťaže

19.02.2009 | SITA | Basket portál - Podkošový svet

Najlepším Európanom za rok 2008 Pau Gasol

MNÍCHOV 19. februára (SITA) - Kombinované hlasovanie odborníkov a fanúšikov vynieslo na prvú priečku ankety o najlepšieho európskeho basketbalistu za uplynulý kalendárny rok španielsku hviezdu tímu NBA Los Angeles Lakers Paua Gasola. Druhé miesto patrí jeho krajanovi Rudymu Fernandezovi, ktorý si už tiež našiel zámorský angažmán a odkrúca si svoj prvý ročník v drese Portland Trail Blazers. Víťaz ankety FIBA Europe z roku 2005 a bývalý MVP NBA - Nemec Dirk Nowitzki skončil tretí.
Starší z bratskej dvojice pivotov Pau Gasol bol lídrom striebornej španielskej reprezentácie na turnaji olympijských hier v Pekingu, keď dominoval v streľbe, v doskokoch a v blokoch. Vo finálovom zápase s USA dokázal streliť 21 bodov a v súbojoch pod košmi uspel šesťkrát. Na klubovej úrovni po prestupe z Memphisu pomohol Lakers k postupu do finále play off NBA, aj tu však ťahal jeho tím za kratší koniec, keď prehral v sérii s Bostonom. V drese kalifornského mužstva v 27 zápasoch dosiahol priemer 18,8 bodu, 7,8 doskoku a 1,6 bloku. "Svojimi výkonmi na olympijských hrách Pau Gasol ukázal, že táto trofej bude v správnych rukách," povedal na margo laureáta prezident FIBA Europe George Vassilakopoulos a generálny sekretár organizácie Nar Zanolin ho doplnil: "Iba málo hráčov dokáže reprezentovať svoju vlasť s takým zanietením ako on. A na palubovke je to aj vidno. Patrí k najlepším basketbalistom planéty a už sa tešíme, že sa v septembri predstaví na európskom šampionáte v Poľsku."
Obhajca vlaňajšieho prvenstva Andrej Kirilenko tentoraz skončil na 7. priečke.
Výsledky ankety určil súčet bodov za umiestnenie v rebríčku expertov a v internetovom hlasovaní fanúšikov. Najlepší v poradí expertov dostal 0,7 bodu a táto hodnota sa každou ďalšou priečkou poradia zvyšovala o 0,7 bodu. Víťaz internetového hlasovania fanúšikov získal 0,1 bodu a hráč na každej nasledujúcej priečke poradia vždy o 0,1 bodu viac.
Poradie ankety o najlepšieho basketbalistu Európy za rok 2008:
1. Pau Gasol (pivot/Los Angeles Lakers/Šp.) 1 3 1
2. Rudy Fernandez (rozohrávač/krídelník/Portland Trail Blazers/Šp.) 2 6 2
3. Dirk Nowitzki (krídelník/Dallas Mavericks/Nem.) 3 5 2,6
4. Ramunas Šiškauskas (krídelník/CSKA Moskva/Litva) 4 4 3,2
5. Tony Parker (rozohrávač/San Antonio Spurs/Fr.) 5 7 4,2
6. Hidayet "Hedo" Türkoglu (krídelník/Orlando Magic/Tur.) 6 1 4,3
7. Andrej Kirilenko (krídelník/Utah Jazz/Rus.) 7 9 5,8
8. Luol Deng (krídelník/Chicago Bulls/V. Brit.) 8 11 6,7
9. Andris Biedrinš (pivot/Golden State Warriors/Lot.) 10 2 7,2
10. Dimitris Diamantidis (rozohrávač/Panathinaikos Atény/Gréc.) 9 12 7,5
11. Nikola Pekovič (krídelník/pivot/Panathinaikos Atény/Čierna Hora) 11 10 8,7
12. Zoran Planinič (rozohrávač/krídelník/CSKA Moskva/Chorv.) 12 8 9,2
(poradie podľa odborníkov, poradie podľa fanúšikov, súčet bodov)

© 2002, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
 


spankbang