Domov > Regionálne súťaže

07.11.2008 | Denník Šport | Basket portál - Reprezentacie

'Máme na čom stavať'

POKEY CHATMANOVÁ priznala, že v Spartaku je debata o reprezentácii s maďarským kolegom Lászlóom Rátgéberom na dennom poriadku


V košickej Infiniti aréne sa v stredu na euroligovom zápase basketbalistiek domácej Maximy Broker proti Spartaku Moskovská oblasť (75:89) zišli všetci členovia realizačného tímu, pod ktorého "krídlami" si slovenské basketbalistky v septembri vybojovali postup na majstrovstvá Európy v Lotyšsku 7. – 20. júna 2009. Za "domácich" tréner Štefan Svitek, manažér Ivan Benninghaus, lekár Miloslav Klíma, fyzioterapeut Vladimír Ščerbanovský i masér Róbert Fabíny.


A vo výprave ruského majstra zasa pricestovala americká trénerka Sloveniek Pokey Chatmanová, v tejto sezóne asistentka maďarského kormidelníka Lászlóa Rátgébera (v minulej sezóne zastávala rovnakú funkciu po boku Slovenky Natálie Hejkovej). Okrem nej aj jej asistentka v reprezentácii Christie Sidesová, ktorá tiež pracuje v štruktúrach klubu z mestečka Vidnoje pri Moskve.

"Moja pozícia i z nej vyplývajúce povinnosti sa zmenou hlavného trénera vôbec nezmenili," skonštatovala Pokey Chatmanová, ktorá sa z víťazstva Spartaka v Košiciach radovala už druhý raz. "Vlani sme v zaplnenej Steel aréne v úžasnej atmosfére tiež zvíťazili. Ale Košice v nej vtedy nemali domáce prostredie. Až teraz v Infiniti aréne hrali ozaj doma. Preto to bol aj pre nás náročnejší zápas, no presne taký som očakávala. Výbornému publiku sa teraz predviedli dva iné tímy, v oboch totiž v porovnaní s vlaňajškom došlo k zmenám. Najvyťaženejšie domáce hráčky boli v druhom polčase unavené, my sme predsa len mohli využiť viac dievčat z lavičky."

Po víťaznom zápase mala dôvod na širokánsky úsmev. Tesne pred odchodom do šatne sme ju dokonca zazreli, ako si od radosti "zakrepčila".

"Keď som vystúpila z lietadla, mala som pocit, akoby som pristála doma. Najmä preto, že na Slovensku som strávila úspešné leto. Kvalifikovali sme sa na európsky šampionát, čiže tieto nedávne spomienky sú krásne," zaspomínala si 39-ročná rodáčka z Louisiany.

Ako prezradila, "oživiť" by ich mohla už onedlho. "V januári by reprezentácia mala absolvovať prípravný kemp, čo je už teraz na 95 percent isté."

Takúto "percentáž" nám potvrdil aj manažér národného družstva Ivan Benninghaus: "Mal by sa uskutočniť od 6. do 13. januára 2009 v Nitre. Trénerka si želá, aby sa na zraze zúčastnili aj všetky hráčky, ktoré s reprezentáciou postúpili na majstrovstvá Európy. Samozrejme, nielen ony, ale aj ďalšie dievčatá. Do úvahy prichádza i nejaký prípravný súboj, ale ešte je predčasné o tom hovoriť."

Na majstrovstvách Európy v Lotyšsku bude hrať Slovensko v A-skupine v meste Liepaja spolu so Španielskom (5. na OH v Pekingu 2008), Českom (7.) a jedným z dvoch družstiev z januárovej dodatkovej kvalifikácie. Do ďalšej fázy kontinentálneho šampionátu postúpia z každej skupiny po tri družstvá. Na naše dievčatá tak čaká (po dvoch neúčastiach na ME za sebou, naposledy hrali v Grécku 2003) skúška ohňom.

"O výsledkoch žrebovania som sa dozvedela cestou na tréning. Moja prvá reakcia bola – to je ,úžasné'. O sile Česka či Španielska netreba hovoriť. Rešpektujem ich veľkú silu, videla som ich hrať na olympiáde Pekingu. Ale viete, žrebovanie patrí medzi veci, ktoré nemôžete ovplyvniť. Musíme len pracovať tvrdo, keďže máme na čom stavať," myslí si Pokey Chatmanová.

Takisto ako ona, aj László Rátgéber postúpil s maďarskou reprezentáciou na budúcoročné majstrovstvá Európy. Pokey priznala, že azda neuplynie deň, aby o tom s kolegom neprehodili slovko-dve. "Je to stále živá téma, bavíme sa o tom vari každý deň. Sme predsa tréneri, žijeme basketbalom, rozprávame sa o hráčkach, o zápasoch."



KONEČNE NA ŠPICI TABUĽKY!

Presne takýto hlavný titulok svietil včera na oficiálnej webstránke Spartaka Moskovská oblasť. "Taurasiovej 25 bodov pomohlo Spartaku zdolať vonku Košice 89:75 a ,zhodiť' slovenský klub z prvého miesta v tabuľke D-skupiny."



RADOVAN KLEIN


 


spankbang