Domov > Regionálne súťaže

08.01.2009 | SITA | Basket portál - Reprezentacie

Slovenské reprezentantky proti Poľsku a Dinamu Moskva

NITRA 7. januára (SITA) - V rámci prípravného sústredenia v Nitre odohrá slovenská ženská basketbalová reprezentácia dva prípravné zápasy - vo štvrtok s výberom Poľska a v sobotu s Dinamom Moskva. Oba zápasy sa začínajú o 18.00 h v Mestskej športovej hale v Nitre na Klokočine. Trénerka Pokey Chatmanová nominovala na reprezentačné sústredenie do Nitry 19 hráčok, dostavilo sa však len 14 z nich. Silvia Beduová-Janoštinová je po artroskopii kolena, pre problémy s kolennou šľachou sa ospravedlnila Lucia Lásková, Regina Palušná rehabilituje po operácii kolena a Zuzanu Žirkovú neuvoľnil jej klub Gambrinus Brno, keďže v Čechách pokračuje ligová súťaž. Na zraz síce dorazila Janoštinovej klubová spoluhráčka Martina Gyurcsiová-Luptáková, ale aj ona mala problémy s kolenom, takže ju reprezentačná trénerka uvoľnila. Luisa Michulková je na sústredení len ako divák, keďže sa zotavuje po dvoch operáciách kolena. Barbora Fabianová si spôsobila v utorok výron, v stredu sa podrobí magnetickej rezonancii a jej štart v oboch zápasoch je vylúčený. Lucia Kupčíková a Anna Jurčenková sa síce do tréningového procesu zapojili, ale ich zdravotný stav nie je vďaka dlhodobým zraneniam optimálny. Po dohode s trénerkou Chatmanovou bude tomu zodpovedať aj ich vyťaženie v oboch zápasoch. Zvyšná desiatka hráčok - Ivana Jalčová, Jana Čarnoká, Katarína Hricková, Andrea Oravcová, Gabriela Kubatová, Bronislava Borovičková, Marie Růžičková, Romana Vyňuchalová, Klaudia Lukačovičová a Simona Podešvová, je v poriadku a bude na zápasy k dispozícii.
Prvým súperom slovenských reprezentantiek bude vo štvrtok v medzištátnom zápase Poľsko. Reprezentácia nášho severného suseda sa podobne ako slovenský výber prebojovala na záverečný turnaj majstrovstiev Európy, ktorý by sa mal v júni uskutočniť v ekonomickými problémami sužovanom Lotyšsku a rovnako ako Slovenky využila európsku basketbalovú prestávku na sústredenie reprezentácie od 3. do 8. januára v Zakopanom. Na jeho záver čaká 14-členné družstvo reprezentačného trénera Krzysztofa Koziorowicza na čele s hviezdou ruského UMMC Jekaterinburgu Agnieszkou Bibrzyckou dvojica duelov s tímami pripravujúcimi sa v Nitre: 8. januára so slovenskou reprezentáciou a o deň neskôr s Dinamom Moskva.
Štvrtý tím ruskej Superligy, ktorý trénuje slovenská trénerka Natalia Hejková, je v Nitre len s ôsmimi hráčkami, keďže Američanky sa vrátia z dovoleniek a zapoja sa do prípravy až na budúci týždeň. Nechýba však najlepšia strelkyňa tímu Lotyška Anete Jekabsoneová-Zogotová. Sobotňajší zápas proti slovenskej reprezentácii bude modelovaný, takže po vzájomnej dohode tréneriek nebudú platiť niektoré pravidlá týkajúce sa osobných chýb či systémov obrany. Práve tento zápas bude vrcholom sústredenia končiaceho v pondelok, keďže v nedeľu už bez kvarteta hráčok majstrovskej Maximy Broker Košice dievčatá na palubovku nevybehnú. "Reprezentačná trénerka sa usilovala maximálne vyjsť v ústrety záujmom klubov aj samotných hráčok," konštatoval na margo sústredenia vedúci reprezentačného družstva Ivan Benninghaus.
Zaujímavosťou je, že Pokey Chatmanová sa rozhodla ďalej pokračovať v práci pri slovenskej reprezentácii len s jednou asistentkou - svojou krajankou Christie Sidesovou. Tréner basketbalistiek slovenského majstra Maximy Broker Košice Štefan Svitek, ktorý pôsobil na poste asistenta počas úspešnej kvalifikácie na majstrovstvá Európy a mal zmluvu so Slovenskou basketbalovou asociáciou do konca septembra minulého roka, sa tak po splnení cieľa s reprezentáciou rozlúčil.

© 2002, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
 


spankbang