Domov > Regionálne súťaže

21.02.2009 | SITA | Basket portál - Podkošový svet

Svetoznámi Harlem Globetrotters opäť na Slovensku

PRIEVIDZA 20. februára (SITA) - Najlepší basketbaloví zabávači sveta už po niekoľký raz navštívia Slovensko. Slávny americký tím Harlem Globetrotters zaradil do svojho svetového turné pod názvom "Spinning the Globe 2009“ tentoraz až tri slovenské mestá. Známi basketbaloví kúzelníci sa premiérovo predstavia v Poprade a Prievidzi a tešiť sa na nich môžu znovu aj fanúšikovia na bratislavských Pasienkoch. "Harlemáci“ vystúpia pod Tatrami v sobotu 25. apríla, o deň neskôr sa presunú na Hornú Nitru a svoje slovenské turné zakončia v pondelok 27. apríla v hlavnom meste.
Harlem Globetrotters tvoria basketbalový tím, ktorý spája fyzickú zdatnosť a vtip, čím vytvorili jednu z najznámejších športových značiek na svete. Precestovali vyše 100 krajín sveta a absolvovali už viac ako 20-tisíc exhibičných zápasov.
Harlem Globetrotters začínali v Lige černošských amerických légií (Negro American Legion League) ako Giles Post a v roku 1927 sa z nich stali profesionáli pod názvom Savoy Big Five. V tom istom roku kúpil tím Abe Saperstein a podľa najznámejšej afroamerickej štvrte ho premenoval na Harlem Globetrotters. Až do 30-tych rokov boli riadnym súťažným tímom, avšak postupne do svojej hry pridávali komické scénky, až sa stali známejšími pre zábavu než šport. Ich akcie často obsahujú neuveriteľne koordinované a zručné vedenie jednej alebo viacerých lôpt, prihrávky alebo žonglovanie s loptami medzi hráčmi, balansovanie a točenie lôpt na končekoch prstov a netradičné strely. V roku 2002 ich uviedli do basketbalovej Siene slávy.

© 2002, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
 


spankbang