Domov > Regionálne súťaže

24.02.2009 | Denník Šport | Basket portál - Slovenské súťaže

Prekonali bariéru

Basketbalisti Dolného Kubína zvládli sobotný duel s Košicami na jednotku a po jasnom víťazstve 100:60 majú v boji o záchranu mierne navrch. Po dvoch prehrách z predchádzajúcich vzájomných duelov (79:81 a 75:93) BK naplno zabodoval a dostal sa v tabuľke na predposledné jedenáste miesto, práve pred Košice.

Bolo zaujímavé sledovať, ako rýchlo sa mladý kolektív vyrovnal so stredajšou vysokou prehrou v Poprade (39:93). Zrejme tu možno nájsť paralelu s medicínou, v ktorej platí, že mladý organizmus sa dáva do poriadku rýchlejšie. Platilo to aj o mužstve Dolného Kubína, ktoré tri dni po zahanbujúcej prehre hralo ako vymenené. Dôvod na spokojnosť mal aj športový riaditeľ Jozef Bušniak. "Víťazstvo nad Košicami by nám malo pomôcť najmä psychicky. Som rád, že hráči prekonali bariéru a boli oveľa lepším tímom ako v stredu. Vtedy som mal pocit, že to zabalili v druhej štvrtine, keďže o víťazovi už bolo rozhodnuté," vrátil sa Bušniak k duelu s Popradom a ironicky dodal: "Predsa nie je možné, aby sme nastrieľali iba 39 bodov! Veď tak tam môžem hrať aj ja."

Slová o vypustenom závere pod Tatrami čiastočne pripúšťa aj kapitán Lukáš Dubovský: "Keď už bolo rozhodnuté, museli sme si dávať pozor, aby sa nikto z hráčov pred ťažkým sobotným zápasom nezranil. Tréner dal v závere s Popradom príležitosť aj mladším hráčom, aby sa rozohrali a tí potom proti Košiciam zahrali perfektne." Aj keď chudobných 39 nastrieľaných bodov je v tomto ročníku sezónnym minimom, kapitán zdôrazňuje, že nebolo času rozptyľovať sa podobnými úvahami: "Pre nás bolo najdôležitejšie zabudnúť na výprask a poučiť sa z chýb. Proti Popradu sme nastúpili nekoncentrovaní a to sme nemohli zopakovať, ak sme chceli uspieť v takom dôležitom zápase."

Dolný Kubín napokon v sobotu vyhral dôležitú bitku, no tvrdé nadstavbové boje o záchranu budú pokračovať ešte šesť kôl. "Bude to tuhý boj, koniec je zatiaľ ďaleko. Vyhovuje nám, že stále nie sú istí ani dvaja postupujúci do play-off a takisto ako nám, môžu vziať body i Košiciam. My si uvedomujeme, že nemôžeme hrať ako v základnej časti, v ktorej sme potrápili mužstvá z prvej šestky, ale nestačili sme na tímy z dolnej polovice tabuľky," prízvukuje Bušniak. Lukáš Dubovský ho dopĺňa: "Sledujeme aj výsledky Košíc, ale sústredíme sa najmä na našu hru, na naše výkony. Samozrejme, ak Košice zaváhajú, musíme sa to snažiť využiť."



VONKU NULOVÝ

Mladý tím Dolného Kubína vystužený o skúsených Kmetoniho a Futa, či o trio cudzincov, v tejto sezóne ukázal, že aj napriek nelichotivému tabuľkovému postaveniu, disponuje talentom a bojovnosťou. Problém však je, že hrýzť dokáže iba pred domácim kotlom. Vonku sú zverenci chorvátskeho kouča Olivera Vidina zväčša bezzubí. Najväčšiu výpovednú hodnotu má nula v kolónke víťazstiev na palubovke súpera. "Áno, chceme konečne vyhrať aj vonku. Nie je predsa možné, aby sa nám to za celú sezónu ani raz nepodarilo," hovorí Bušniak.

ADAM SOLGA


 


spankbang